Ezt írja egy elemző: A nagyvárosok alapvetően liberálisok. Az én nyelvérzékem szerint: liberálisak lenne a helyes. Liberálisok ~ liberálisak. Mindkét kötőhangzós változat létezik, de felcserélhetők-e? Felcserélhető-e például: hatalmasok ~ hatalmasak, iskolások ~ iskolásak, játékosok ~ játékosak, kopaszok ~ kopaszak; illetve: redőnyösök ~ redőnyösek, vörösök ~ vörösek. Szerintem, nem! Az első helyen szereplő, tehát o és ö kötőhangot tartalmazó formák főnevek, a második helyen szereplő, a és e kötőhangot tartalmazó formák: melléknevek. Szójátékos formában könnyen megérthető: a gyorsok (gyorsvonatok) nem mindig gyorsak, az örökösök (személyek) között örökösek (állandóak) a viták, a fantikusok fanatikusak, a gonoszok gonoszak, a gyalogosok gyalogosak (mert gyalog járnak), a konzervatívok föltehetőleg konzervatívak, míg a liberálisok alapesetben liberálisak.

Ha egyszerű szabályba kellene foglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy a nyílt kötőhangzó (a, e) a melléknévi jelleget erősíti, míg a zárt (o, ö) a főnévi jelleget. A Nyelvművelő kézikönyv (2/1074) további példákat sorol.

Néhány éve egy alternatív együttes megajándékozott CD-jével, ennek címe ezt volt: Az okosak földje. Nekik is mondtam, szerintem: Az okosok földje. Nekik az o-o-o (okosok) hangzása nem tetszett, ezért lett o-o-a, azaz okosak. Csakhogy valaminek vagy valakinek van valamije, az okos mint személy többes száma: okosok, tehát helyesen úgy lenne: az okosok földje.

És a mostani esetben is, a címben mintha a dallam ragadta volna el a szerzőt: a nagyvárosok – liberálisok. De itt sem a dallam számít, hanem a nyelvtan: tehát: a nagyvárosok színesek, hangosak, zajosak, forgalmasak, és a példa szerint: liberálisak.

Előző nyelvi aprók: Áll, mint Katiban a gyerek (12.), Marketinges nyelvi tréfák (11), Egy nap nyelvi hordaléka (10), Letegezés (9), Állatok éjszakája. A frazéma visszacsap (8), Adamtól Zegig (7)…

Itt hozzászólhat!

Megosztás