Vajon melyik lehet? Jobber – baller, fülkefor, kultúrkamp, brexit, mélytanulás, “rabszolgatörvény”, szivárványkoalíció, tao, azaz társaságiadó-kedvezmény, MÁP+, azaz magyar állampapír plusz, sertéspestis, munkaerőhiány, növekedési kötvény, kukaholding, “zaklatószínház”, klímaharc, klímahisztéria. Hát egyik sem. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda más szavakat jelölt (forrás: e-nyelv.hu):

Az év szava: fényvillamos. Kezdetben volt a fényvillamos, azóta már szinte valamennyi közlekedési eszközünk nevéhez kapcsolódott a fény- előtag: fénytrolibusz, fényvonat, fénybusz, fényhajó, sőt: fény-HÉV… A fényvillamos egyik változata: mézeskalács-villamos. A téli ünnepekre feldíszített járművek örömöt hoznak az emberek szívébe, ezért a fényvillamos szót választottuk az év szavának.

Persze a szavazás során sokáig versenyben volt a klíma- (mint klímavédelem, klímatudatosság, klímahisztéria), és erőteljesen nyomás volt a bizottságon, hogy helyettük a teremtésvédelem legyen az év szava.

Az év antiszava: horrorkaraván. A horrorkaraván: „vontatót vontató vonató”, azaz egy túlterhelt autószállító, másként: zombiszerelvény. Szakszerűbben: olyan autómentő, amelyen egy személyautó van, valamint további tréler újabb autókkal megrakodva. Látványa is ijesztő, ráadásul balesetveszélyes. A horror- előtagú további szavak: horrorkamion (bevándorlókat csempésző, tragikus végkifejletet eredményező kamion), horrorkoalíció (ideológiában élesen különböző pártok együttműködése), horrorbohóc (bohócjelmezes zaklatók a közterületeken). Reméljük, hogy a jövőben a sérült és használt autókat szabályosan szállítják, és így nem kerül az újságokba és az év antiszavai közé újabb horrorkaraván. A horrorkaraván kiválasztása mellett szólt, hogy a többi antiszó alig tűrte a nyomdafestéket vagy a PC-t…

Az év ifjúsági szava: mutimiteszel. A muti, azaz mutasd meg! a szóbeliségben régóta élő felszólítás, nyelvtani megnevezése: mondatszó. A netnyelvben rövidített formája: mut, továbbfejlesztett változata: mutimiteszel. A szó a bloggervilágból indult, divattá vált, újabb-újabb kifejezések születtek mintájára. Az instagram-közösség szerint a mutimiteszel egy receptoldal neveként indult el hódító útjára 2016-ban. És mivel hashtaggel, azaz keresőcímkével látta el alkotója, keresőszóvá vált és mintaként szolgált számos muti- kezdetű kifejezésnek: #mutimitiszol, #mutimitolvasol, #mutikitszeretsz, #mutimitcsinálsz. További javaslatok voltak: HWAPO (hard work always pays off, Hosszú Katinka jelmondata), insta-celeb (celeb az instagramon) spoilerez, tufa (buta, tapló).

Az év költői szava: Boldogasszony csipkéje. A Boldogasszony csipkéje a málna tájnyelvi megnevezése. Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester készítménye, a Boldogasszony csipkéje málnatorta lett 2019-ben Magyarország tortája.  Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málnalekvár tölti ki.

És emlékezzünk, vagy vessük össze: 2018-ban ezek voltak az év szavai: gasztroforradalom (az év szava), élménylőtér (antiszó), mulatási (ifjúsági szó), sárga kankalin (költői szó).

Sorozatunk eddigi részei a balazsgeza.hu oldalon: 

Angyalok kora (cento) (21.)

Bunkó érv, náci kártya (20.)

Győri gyilkos apa – édesapa (19.)

Néz, nézge, nézgelődik (18.)

Rendszerváltás a helyesírásban (17.)

Anya hív! (16.)

Boldogul kimúlt – szív alakú sírköveken (15.)

Piros a vér a pesti utcán (14.)

Nem a dallam, hanem a nyelvtan (13.)

Áll, mint Katiban a gyerek (12.)

Marketinges nyelvi tréfák (11.)

Egy nap nyelvi hordaléka (10.)

Letegezés (9.)

Állatok éjszakája. A frazéma visszacsap (8.)

Adamtól Zegig (7.)

Berettyó ~ Berekjó (6.)

Muhi, Mohács (5.)

Kezdjetek el élni! (4.)

Sokszoros sicc! (3.)

Feláll a szőr a hátán (2.)

Szép napot! (1.)

Itt hozzászólhat!

Megosztás