Amerikában az egykori fölfedező-konkvisztádor szobrait lefejezik, ledöntik.

Olasz neve, mert hogy olasznak született: Cristoforo Colombo. Nevének jelentése: Christo-phoros – azt jelenti: Krisztusvivő.

Spanyolul: Cristóbal Colón.

Angolul: Christopher Columbus.

Magyarul: Kolumbusz Kristóf.

Róla kapta nevét Kolumbia.

Az USA-ban: Columbia (Dél-Karolina fővárosa), Columbia folyó (Észak-Amerika), Washingon D. C. (District of Columbia ’Columbia területe’); Colón (Panama), San Cristóbal de las Casas (Mexikó). Costa Rica pénzneme: colón.

Amerika (?) fölfedezője, Krisztoforosz (Krisztus-vivő), a kereszténység terjesztője, kalandor? I. Pius és XIII. Leó pápa 850 püspök támogatásával javasolta boldoggá avatását. Nincs tengerész szent, kellene egy planetáris szent. (Miklós, mirai püspök szóba jött, aki egy vitorlást kivezetett a viharból; de ő inkább ajándékot oszt a gyermekeknek; no meg egy magyar pálinkakutató jóvoltából a pálinkások védőszentje is lett.)

Alejo Carpantier vallomásra bírja Kolumbuszt: kalandor voltam, képmutató, szélhámos, világsikert akartam, aranyat akartam, embereket akartam eladni. „Legyen most már hozzám irgalmas az ég, és sirasson meg engem a föld.”

Nem avatták boldoggá Kolumbuszt.

Emilio Arias Costa Rica-i antropológus: „Amerika fölfedezésének 500. évfordulójáig büszkén mondtuk: Köszönjük Istennek és Kolumbusznak, hogy Costa Rica-iak vagyunk, de ma már az eurocentrikus Kolumbusz előtt vagy prehispán helyett azt mondjuk: régi amerikai kultúra…”

Amerikában az október második hétfőjén tartott Kolumbusz-napot több szövetségi államban átnevezték: Az őshonos népek napja, Amerika napja, A felfedezés napja, A két világ találkozásának napja. Peruban: Az őshonos népek és a kultúrák párbeszédének napja, máshol: Az indián ellenállás napja.

Öt szent mellett áll Kolumbusz szobra San Salvador katedrálisa előtt. Én megtámasztom, nem döntöm

Források:

Balázs Géza: Köszönjük Kolumbusznak:h ttp://e-nyelvmagazin.hu/2015/03/05/koszonjuk-kolumbusznak/

Alejo Carpentier: A hárfa és az árnyék. (Magvető, 1982),

Vass Péter: Az utókor szava. HVG, 2020. jún. 18.

Tetten ért szavak-sorozat: www.balazsgeza.hu 

Itt hozzászólhat!

Megosztás