Dokumentumfilm Barta Tamásról. Drámai hatású a „disszidált” (emigrált) rockzenész és egyedül maradt édesanyja közötti kazettás levelezésből összeállított montázs. Nem a „disszidiálás” a fő téma, hanem az elszakadás. Barta Tamás – ki tudja miért – 1974-ben lelépett az LGT-től Amerikában, új életet kezdett. Eleinte még bizakodóan, sőt (telefonmarketingesként és esti bárokban való zenéléssel) el is érte álmai úszómedencés házát, majd hangja elkomorult („itt minden a pénzre épül”), végül 1982-ben két golyóval a fejében öngyilkos lett (ez a hivatalos verzió, vagy lelőtték). Budapesten  egyedül marad az édesanya, aki végtelenül ragaszkodik a fia távozása előtt négy hónappal meghalt férje emlékéhez, hazájához (rokonsága a haláltáborokban pusztult el), és fiához. Megrendítőek az anya figyelmeztető, lelkiismeret-ébresztő üzenetei, és elképzelhetetlen a fájdalom, ami végül rászakadt. (Hamvait a Rákos-patakba szórták.) Azokhoz szóljon ez a film, akik szerint figyelmen kívül hagyhatók a kötődések. Barta Tamás Magyarországon máig híres rockzenész lenne.  (Rendező: Hajdú Eszter, 2019)

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „之 BARTA MEN TAMÁS ORIAM 1948 1982 A LEGENDÁS ROCKGITÁROS EMLÉKÉRE”

Kiegészítés „A kiváló magyar gitáros, énekes, zeneszerző, Barta Tamás 1948. július 7-én született Budapesten, 1968-tól a Hungária, előtte a Syconor és a Syrius tagja volt. 1971-ben alapító tagja lett a legendás LGT-nek. Az 1974-es amerikai turnéról már nem tért haza, disszidált. Rövid ideig még zenélt, játszott például a Beach Boysszal és a Sly and the Family Stone-nal is. Ezután felhagyott a zenével, vállalkozni kezdett Kaliforniában. Üzletelés közben szembekerült az amerikai magyar maffiával, és máig tisztázatlan körülmények között lőtték le ágyában, az 1982. február 16-áról 17-ére virradó éjszakán. A tragikus évfordulónak van váradi vonatkozása is! Egykori lakhelyén, Budapesten, a VI. kerületi Izabella utca 39/b alatt a barátai, rajongói emléktáblát állítottak, amit 2010. szeptember 23-án avattak föl. A bronz dombormű Deák Árpád, az ismert nagyváradi szobrászművész alkotása.” (Dénes László)

Itt hozzászólhat!

Megosztás