Féljük és szeretjük az állatokat. Mint az embereket. De egyes állatok különösen közel állhatnak hozzánk, függetlenül attól, hogy vad- vagy háziállatok. Sőt a háziállatok között is vannak olyanok, amelyek (akik) a parasztemberhez közel állnak (tyúk, disznó), míg ahhoz, azok számára, akik nem érintkeznek velük, teljesen érzelemmentesek. De – mondjuk – egy nyúl mindenki számára kedves, éppen ezért, aki a szemébe néz – nem tudja megölni, megenni. Egy vágóhídi munkás mondta, hogy nem lehet a szarvasmarha (tehén, tehénke) szemébe nézni, mert akkor nem tudja megölni. És nem ugyanígy van az ember esetében is? Csak a tárgynak tekintett embert lehet bántani.

Az emberiség legmélyebb múltjába, kezdeteibe visszavezető érzéseinket más hatások is táplálják. A látvány és az állat szokásai mellett például a hangok. Csak néhány megjegyzés:

kacsa – totyog, mint a kisgyerek, a háp-háp a kezdeti beszédre emlékeztet – szülői érzelmeket ébreszt (ugyanez vonatkozik a fókára is)

kakas – kikaparja és a tyúknak adja a gilisztát – az odaadás mozzanata

tyúk és kiscsibék – szülő-gyermek viszony; különösen, ahogy élete árán is védi a tyúk a csibéit

birka – síró hangot ad, mint egy gyermek

tehén – végtelen szelídség, a szeretet jelképe (akárcsak a galamb esetében)

kecske – mekegése panaszkodásra emlékeztet, s az ember antropológiailag érzékeny a panaszra

medve – két lábon jár, mint az ember, arca kerek, mint az emberé

liba – a kacsához hasonló, de a libasorban való szervezett vonulás a fegyelemre, a társadalmi együttműködésre, tanulásra emlékeztet

macska – úgy sír (vernyákol), mint egy gyermek, neki is kerek a feje, tökéletesen szimmetrikus állat, hihetetlenül egoista, rendszeresen „mosakszik”, ráadásul csukott szemmel (mint az ember, amikor csókolódzik)

Vajon az állatok magatartása csak párhuzamokat, emlékeket ébreszt bennünk (zoomorfizmus), avagy ráismerünk magunk ősi tulajdonságaira?

Mindenesetre kicsit feszült lettem, amikor a tudományos szenzációk között tudósokra úgy hivatkoznak egyre gyakrabban, hogy az imént rájöttek: az állatoknak vannak érzelmeik. Ezt minden ember tudja. Főleg a gyermek.

Itt hozzászólhat!

Megosztás