Villámpostán kérnek „őszinte tisztelettel”, hogy írjak alá egy petíciót a Városliget „beépítése” és a Várba tervezett beruházások ellen. Mivel én is tisztelője vagyok a levélírónak, professzor kollégának, részletes választ küldök. De erre már nem jön vissza semmi. Ha nem vagyunk velük, nem kellünk. Ellenvélemény nem lehet. Vita nincs. Ez a fő baj az értelmiséggel. Nem értünk egyet valamiben, van ilyen, de azért a kommunikációt fenn kéne tartani. Én kész vagyok a beszélgetésekre. A válaszlevelem ez volt:

Kedves Professzor Úr!

Személyesen még nem találkoztunk (egyszer a buszon láttam Önt, de nem vagyunk bemutatva egymásnak), nagy tisztelője vagyok, és általában egyet is értek a gondolataival.
Ez a mostani sokkal bonyolultabb kérdés annál, hogy nyugodt szívvel aláírjak egy – jellegéből fakadóan – leegyszerűsített felhívást.
Urbanisztikai ügyekben sem szoktam általában egyetérteni az ún. szakmával. Ha a szakma döntött volna, akkor most nem lenne Hilton a Várban, a Deák téren állna a Nemzeti. Viszont a szakma döntött abban, hogy éppen hol megy a 4-es metró. Igaz, a politika döntött abban, hogy nem hosszabbítja meg, így még inkább nyilvánvaló haszontalan volta…
14. kerületi lakos vagyok, a Városligetet jól ismerem, a terveket láttam, szerintem óriási lehetőség van egy ilyen fejlesztésben. Ráadásul kicsit szerencsétlen, hogy a 14. kerületben politikai vita tárgya lett a kérdés. Jó dolgok történtek az 5. kerületben, egy csoda lett a Parlament és környéke, hiszek abban, hogy a városligeti (úgy tudom, hogy visszafogottabb) múzeumi negyed nagyon jó lehet…
A Vár egy kicsit más kérdés, de az OSZK szerintem sincs jó helyen, teljesen kikerült a mi mozgási körünkből. A köztársasági elnöki palota viszont remek, más országokban is szokás az egykori várakba tenni. Az valóban fölvet kérdéseket, hogy milyen forgalmat generálnak majd az állami intézmények (bár most is vannak állami intézmények a várban).
Természetesen mindez egyéni vélemény, s véletlenül sem gondolom, hogy bármiben teljesen igazam lenne.
Szíves üdvözlettel: Balázs Géza
Itt hozzászólhat!

Megosztás