Másodszor Berettyóújfaluban a nyári egyetem (júl. 24–28. között), fő témája: kulturális átmenetek. 37 regisztrált résztvevő. Kulturális emlékezet, emlékezethelyek; ha nincs kulturális emlékezet, akkor „rezzenéstelen arccal” hallgatunk meg egy előadást, nézünk meg egy filmet. – Bihar vármegye leképezi az egész Kárpát-medencét: alföld, dombság, hegyvidék, átmenet a pannon és az erdélyi táj között. – Új helynevek a határon túl: Szalárdcity. – A kulturális fogyasztás mennyiben mono- és mennyiben multikulturális? Egy felmérés szerint Magyarországon a nők nagyobb aranyban járnak színházba, viszont Romániában éppen fordítva van. – Falusors: Magyarország felfedezése, újrafelfedezése, a „Másik Magyarország” (Nagy Dénes dokumentumfilmje). – Egy pap, vagy egy magyartanár igenis beleszólhat a falu életébe. – Jó ember vagy jó szakember? „Sajnos nem neveltük ki úgy az egyéneket, hogy ne essenek vissza a barbárságba.” Az esztétika igenis hat az erkölcsre… – A stabil belső világ ellenállóvá tesz a válságokkal szemben. – EBBEN A PILLANATBAN HÁNY ABLAK VAN NYITVA A SZÁMÍTÓGÉPEDEN?

Arany János-konferencia Nagyszalontán: Megfigyelhető, hogy a kolozsvári diákok kevésbé értik Aranyt, a bihariak viszont kevésbé nevetnek Tamási Áron novelláin. – Arany balladáiban a pszichotikus-neurotikus jelenségek gazdag tárháza figyelhető meg. – Arany nem kérdőjelezi meg a nagy eszméket, de filozofikus iróniája átvezet a 20. századba; óv az egyoldalúságtól. – Bárándon: a 100 éve született Balassa Iván néprajztudós mennyire menedzselte a néprajztudományt és a kor mennyire menedzselte a néprajztudóst? – „Templomnyi életű házban” lakott Szűcs Sándor Biharnagybajomban; a lecsapoláskor „vérét vették a földnek”. Két évet élt a Sárréti vagy bihartordai népfőiskola (1947–1948). – Közmunkával előállított termékek: házitészta, „önkormányzati tojás”; részben jó, mert van munka és olcsóbb termék, részben nem, mert „megöli a magánvállalkozásokat”, melyek ennyire olcsó terméket nem tudnak előállítani. – Bakonszeg: Bessenyei György, „a bihari remete”.

A paraszti világban mindig minden jó volt még valamire: másodlagos felhasználás. – A romániai oktatás sok tekintetben hasonló jelenségeket mutat: érettségi helyett szakiskola, duális képzés, és az általános iskolákból kikerülő a fiúk kétharmada gyakorlatilag analfabéta, a lányoknál kicsit jobb a helyzet… – A jövő évi nyári egyetemre 2018 első felében lehet jelentkezni.

Itt hozzászólhat!

Megosztás