A majákról, az „újvilág görögjeiről” sokat tudunk, és sok mindent nem tudunk, és azt gondoljuk, hogy nagyon sokat tanulhatnánk a példájukból. Nem tudjuk, vagy nem értjük:

– miért építettek szinte összefüggő városokat, városállamokat a Karibi-térségtől a Csendes-óceánig, nem túl barátságos környezetben (esőerdőben, dzsungelben)? Merthogy mezőgazdaságra szükségük volt, és ez a táj nem a legalkalmasabb erre.

– ma is nagy gond a víz, akkor nem volt gond?

– de ha már építettek, hogyan építettek? Nem volt lovuk, nem ismerték a fémet és a kereket. Jó, a boltívet sem ismerték, a maja-boltozat sajátságos.

– de ha már építettek és valahogy, akkor mikor? Persze vannak korszakolások, pre- és posztklasszikus stb. maja kor, de mégis?

– kulturális egység figyelhető meg a teljes területen (építészet, térelrendezés, vázafestészet, reliefek, sztélék), tudjuk, hogy élénk (csere)kereskedelmet folytattak, akkor talán mégsem voltak annyira ellenségek?

– ha összefüggő városokat építettek, köztük sokszor sacbékkal (kiközvetett, töltéses úttal), akkor mi a fenének háborúztak, és irtották egymás, ha egyáltalán?

– szinte bizonyos, hogy civilizációjuk önállóan, önmagából fejlődött, de mégis hasonló épületeket, írásmódot, matematikát, naptárt, képzőművészetet stb. hoztak létre, mint Ázsiában… Persze, a véletlen…

– a spanyol hódiók (Cortes) óta tudjuk, hogy összefüggő városokról van szó, akkor az „amerikai egyetemi tudósok” miért röpítik szinte évente világgá, hogy „újra kell írni a maja történelmet”?

– végülis miért indultak hanyatlásnak a 9. században, még bőven a kultúrájukat végleg eltüntető spanyolok előtt?

Valószínűleg önállóan, saját maguktól értek el a kor legmagasabb civilizációs szintjére, és maguktól omoltak össze. Csak kérdések vannak…

Képek guatemalai-mexikói expedíciómról a Facebook-oldalamon: www.facebook.com/geza.balazs.752

Itt hozzászólhat!

Megosztás