Mikor helyes az emberiesség ellenes bűncselekmény, és mikor az emberiség ellenes bűncselekmény fordulatok használata? A kérdés vitatott. A jogászok között vita van abban, hogy az angol crimes against humanity-t miként fordítsák. A szigorú fordítási és jogi érvek szerint az emberiességet tartják jobbnak, mert ezek a kiemelt bűncselekmények nem az egész emberiséget, hanem az emberi méltóságot fenyegetik. A nyelvészek viszont azt mondják, hogy az emberiesség a magyarban azt jelenti: emberhez méltó, tisztességes magatartás, tehát jóval kisebb súlyú, s büntetőjogilag nem is értelmezhető viselkedési formákra utal a szó. Az emberiség elleni bűntett megnevezés jobb lenne, mert ez utal a legsúlyosabb bűncselekményre (pl. népirtás).
Ha a jogászok nem fogadják el a nyelvészek érvelését, akkor megoldás lehet az emberi méltóság elleni bűncselekmény megfogalmazás.
Tisztán jogi szempontból jelenleg az emberiség elleni bűncselekményt kellene használni, mert a Btk. 1978. évi IV. törvény is így használja.

Itt hozzászólhat!

Megosztás