Hogy mi számomra az öt legemlékezetesebb hely a világban? Persze Magyarországon kívül! Mindegyik emlékezetes, ahol jártam. De talán az emberi történelem nagy titkai. Maják, khmerek, óceániaiak, egyiptomiak, hinduk, arabok, eltűnt indián és más népek építkezései.

1. A tikali (Guatemala) őserdőből kikandikáló piramisok. Ez volt az áramütés 2005-ben. És ebből következett három közép-amerikai út, vagy 30 maja város, az El Mirador-expedíció…

2. Nan Madol (Mikronézia). Egy titokzatos kőváros Óceániában, nem tudni kik, mikor és miért építették, miért hagyták el.

3. Angkor (Kambodzsa). Először még úttalan utakon vitt át Thaiföldről egy autó, másodszor hajóval a Mekongon, harmadszor repülővel – és persze a közeli, alig látogatott Koh-Ker is…

4. Hampi, az indiai romváros. Ez nem az első indiai élmény (mert az iszonyatos volt, majd végleg elfordított Indiától), hanem a harmadik. 2011-ben, 2014-ben, 2018-ban jártam Indiában, végigvonatoztam szinte minden irányban. India sokaknak csak a Tadzs Mahal, a csodálatos (muszlim) síremlék. Nekem Khadzsuráhó erotikus templomai, halottégetés a Gangesz partján, Kalkutta és a Hospet melletti Hampi, a kambodzsai Angkorral vetekedő romváros (szerencsére a turisták még nem fedezték fel).

5. Húsvét-sziget. Kicsiben a Föld. Az emberi kultúra talán minden mástól legtávolabbi pontja, egy kétezer éves különfejlődés és pusztulás. Ha nem lennének a titokzatos kőszobrok, a kutya sem menne el oda, de úgy látszik, egy nagy kulturális teljesítmény képes eltűnt időkről, emberekről, szokásokról, tragédiákról mesélni.

Itt hozzászólhat!

Megosztás