Régen, amikor még ló húzta a kerékpárt, és a Savaria expressz a Déli pályaudvarra járt, megkérdezte tőlem egy tréfás ittasellátós (utasellátós, mert az is volt ám), hová utazom. Pestre, mondtam. Ez a vonat nem megy Pestre, válaszolta komolyan. Hogyhogy nem megy Pestre, lepődtem meg. Nem megy Pestre, mert a Déli pályaudvar Budán van.

A helynevek is folklorizálódnak. Sajátosan használjuk őket. Nekünk Budapest Pest, nekem kétszeresen is, mert ha Budára megyek, rendszerint eltévedek, autóval pedig teljesen kiismerhetetlenek számomra a budai kerületek. Hogy hogyan lett Pestből, Budából és Óbudából Budapest, azt tudjuk. De hogyan lett Budapestből Pest? Rövidüléssel. Nemzetközi példát is hozok rá: A’dam, azaz Amszterdam. Az aposztróf a névrész kihagyására utal. A jelenség retorikai neve szinkopé: a szó belsejéből kihagyott egy vagy több elem. A magyar nyelvben hasonló eset: Egom (Esztergom), Zeg, Zaszeg (Zalaegerszeg), Móvár (Mosonmagyaróvár).

A Sátor-hegy alatt fekszik Újhel, Újhely, Sátoraljaújhely. Mondják is: Aki a sátor tetején lakik, annak a sátor alja új hely.

Az összetett helynevek esetében a szó elejének elhagyása (aferézis) a gyakoribb jelenség: Újhel vagy Újhely (Sátoraljaújhely), Pest (Budapest). Ennek oka az lehet, hogy az összetett szó első tagjában a jelzőt érzi a magyar ember, s a lényeget, a valódi tartalmat a második tagban véli: Újfalu (Berettyóújfalu), Gyarmat (Fehér- vagy Balassagyarmat), Lelle (Balatonlelle), Patak (Sárospatak). A magyarban ritkább eljárás az apokopé, a helynév végének elhagyása (levágása): Nyíregy (Nyíregyháza), Balmaz (Balmazújváros), Kisúj (Kisújszállás). A rövidüléses formák sokszor további képzőt vesznek fel: Kecsó (Kecskemét), Szombihely (Szombathely), Zami (Zamárdi). És vannak helynevek, amelyek képtelenek rövidülni, alakulni, ellenállnak mindenféle folklorisztikus törekvésnek. A rövid helyneveknek könnyű: Vác, Győr, Pécs, de ellenáll Szeged, Miskolc is. Sokáig azt hittem, hogy Debrecen is, de azután azt hallottam: Debi.

Előző nyelvi aprók: Sokszoros sicc! (3), Kezdjetek el élni! (4), Muhi, Mohács (5), Berettyó ~ Berekjó (6)

Itt hozzászólhat!

Megosztás