A hagyományos, nyomtatott sajtóban is volt sajtóhiba (népszerű nevén: sajtóhuba), de az online-sajtó nyelvhelyességi és helyesírási állapota azt mutatja, hogy az újságírók (sajtómunkások) többsége az interneten szedegette föl meglehetősen hiányos nyelvi műveltségét. A számos tipikus hiba közül most egy, amely – sajtóterméktől függetlenül – tenyészik, mint a dudva:

„…szerinte elnyomják a Fideszes kerületeket”

„… és csak a Fideszeseket támogatja”

Helyesen: fideszeseket (AkH. 288b.). A tulajdonnévi (jelen esetben pártmegnevezés, azaz a helyesírásban intézménynév) szóösszevonásokhoz a melléknévképzőt közvetlenül kapcsoljuk, az így létrejött szót kisbetűvel kezdjük. A szabályzat példái: mavados, helirbeli. A -s képző egyébként követi az -i és a -beli képző logikáját, tehát ha tudjuk, hogy Budapest – budapesti, akkor azt is tudni kell, hogy Ady – adys, és bizony nem ártana tudni, hogy Fidesz – fideszes. És: Momentum – momentumos. Viszont: DK-s és MSZP-s (mert hogy ez utóbbiak betűszók: AkH. 288a).

www.balazsgeza.hu / Tetten ért szavak

Tegnap írtam a fölösleges nagy kezdőbetűről, erre mit látok ma az egyik online-bulvárújság cikkének címében (ott sem szúrta ki a szerző, szerkesztő):

„Vallomást tett Hopp csilla, L.L. Junior exe elárulta…”

Menjünk vissza az általánosba: a Csilla nagy kezdőbetű.

 

 

Itt hozzászólhat!

Megosztás