A kenyér hangját hallom én,
Az apám szavát vallom én.
Bárki vessen követ rám:
Ez itt az én hazám.

A mezők útját járom én,
A gyárak súlyát hordom én.
Bárki vessen követ rám:
Ez itt az én hazám.

Fut a vonat. Szép a Vértes, a dunai táj, de amint a vonat Csornánál eltér a fővonalról, átszeli a Kisalföldet, a Rábaközt, a vasi dombok között szalad, s megérkezik az Alpokaljára, na persze: Szombathelyre – szóval akkor otthon vagyok. És persze otthon vagyok a Börzsöny hegyei között, a Csóványoson, a Cserhátban és a Cserehátban, Zemplénben, a Gödöllői-dombvidéken, avagy éppen a Tiszán.

Széles a Föld, magas az ég,
Mérföldes csizma sem elég.
De egy csepp föld vár mindig rám:
Ez itt az én hazám.

Az utcák ívfény gyöngysorát,
A mezők szorgos illatát,
A jövő szabad, szép szavát
Jelented, ó, hazám.

Nem is tudom, hogy miért, miféle érzelem fog el a fasorok, a dűlőutak, az ösvények, a kaptatók, a horhosok, szekszárdi szurdikok, a foltozott mellékutak, a dülöngélő falusi házak, a kikandikáló templomok láttán. Máriabesnyőn a festői kanyar. Nemrégiben Pécsről Szegedre buszoztam, s ugyanez az érzés: látom már Bátaszék gyönyörű téglatemplomát a fák közül kimagasodni, a település pedig csak az utolsó pillanatban bukkan elő. Pécsre menet az IC-n a tolnai dombság fog meg. Nemrég olvastam újra a Puszták népét, s amint bepillantottam a völgyekbe, mintha a négyökrös szekér csak ottan ballagna. És követem a régi vágányok nyomait, az egykori kisvasutakat. Tornacipőben, bakancsban, gyalogolva az úton… boldog vagyok. És mindenütt otthon.

Széles a Föld, magas az ég,
Mérföldes csizma sem elég.
De egy csepp föld vár mindig rám:
Ez itt az én hazám.

A múltam bölcső-melegét,
A létem ezer fűszerét,
A vigaszt a száz kudarc után
Te nyújtod, ó, hazám.

Hitem a szerény büszkeség,
Békétlen, békés nemzedék,
Múlt, jelen, s jövő szól hozzám:
Ez itt az én hazám.

(81 éve született a költő, amikor az édesanyám is. Váci Mihály: Mindenütt otthon. Máté Péter: Hazám. Elhangzott a rádió egykor létező műsoraiban: Tetten ért szavak, 2005 május, Az éjszaka, 2005 október.)

Itt hozzászólhat!