„Nemrég az ATV műsorában szerepeltem, ahol a téma az volt, hogy bérszínvonal tekintetében mikor éri Magyarország utol Ausztriát.
Sok kritikát kaptam liberálisoktól azért, mert azt az állítást fogalmaztam meg, hogy Nyugat-Európa nem azért gazdagabb, mert jobban szervezik a társadalmukat, vagy, mert morálisan magasabb rendűek, hanem mert kedvezményezettjei egy olyan globális rendszernek, amely a keleten és délen élőktől erőforrást vett és vesz el és azt a Nyugatnak adja.
Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan dolgok, gondolatok, amiket érdemes átvenni a Nyugattól. Sok ilyen dolog van.
De azt állítani, hogy a Nyugat azért gazdagabb, mint Dél vagy a Kelet, mert magasabb rendű intézményei vannak, mint a magántulajdon, a jogállamiság, a demokrácia vagy az emberi jogok tisztelete, az egy hazugság, hiszen a Nyugat gazdagsága részben azon alapul, hogy kirabolták, ellopták az erőforrásokat jelentős részét a bolygó többi részéről.
A mi térségünk pedig nem tudja harminc év alatt ledolgozni azt, hogy a második világháború után megszállta a Szovjetunió. Nyugat és Kelet Németország között ma is van bérszínvonalban különbség, pedig egy nyugati országgal egyesült az NDK.
Akik azt állítják, hogy ha kellő igyekezettel másoljuk a Nyugatot, akkor úgy fogunk élni, hazudnak.
Amit meg kell nézni az az, hogy tartani tudjuk a mi régiónk fejlődésének ütemét. Az állami szektor béreiben az elmúlt tizenkét évben ez nem sikerült. Erről érdemes beszélni. Arról, hogy mikor leszünk olyanok, mint Ausztria pedig felesleges.” (Ungár Péter)
Itt hozzászólhat!

Megosztás