1986. ápr. 26. Csernobil – egy ötrészes angol film (R. J. Renck, 2019) a legnagyobb atomkatasztrófáról, melyben szerepet játszott a termelés fokozása, a nagyhatalmi versengés, a pártbürokrácia, a vakhit. A film emlékezetes jelenetei: a tudomány (professzor) és a politika (elnökhelyettes) ellentétei, vitái, majd egymáshoz közelítésük; a kitelepítési zónában magukra maradt állatok leölése, általában a kicsit általunk is ismert szovjet világ rekvizítumai. Eredemény: 39 halott (hivatalos szovjet álláspont) > 93 ezer fő (becsült szám), több százezer ember tönkretett élete, a három főbűnösnek 10 év munkaszolgálat, valamint a Szovjetunió szétesésének megindulása.

1984. dec. 3. Az indiai Bhopal város szívében, a vasútállomás közelében bekövetkezett vegyi üzemi baleset. A Union Carbide növényvédő szereket gyártó leányvállalata 40 tonna metil-izocianát (MIC) gázt bocsátott ki, melyben szerepet játszott a harmadik világ kihasználása, a technológiai fegyelem be nem tartása, a termelés fokozása, a védekezésre való felkészültség elhanyagolása. A Bhopal: ima az esőért című angol-indiai film (R. Ravi Kumar, 2015) drámai erővel eleveníti fel az indiai város és a vele egybenőtt kémiai gyár életét, majd pedig az éjjel kiáramló gyilkos gázok okozta tragédiát. Az eredmény: közel 3000 ember azonnali, és 15 000–22 000 ember későbbi halála, és a fő felelősök bár el lettek ítélve, de Amerikában élik (ma is, gondtalanul) életüket.

Csernobilról mindenki tud, Bhopalról csak nagyon kevesen. Emlékszem, reggelenként anyám tudósított a rádióban hallott tragédiákról. Bhopal neve nekem félelmetes. Idén elmentem Bhopalba, s most kezemben egy csernobili meghívó… Csak az a baj, hogy ettől egyre jobban fáj a szívem. Mesélnék erről anyámnak, ha lehetne.

Bhopal, 2020. január

Itt hozzászólhat!

Megosztás