Egy élő ember mauzóleuma. Mauszólusz ókori herceg halikarnasszoszi síremléke.  Mauzóleum: díszes, nagy, óriási síremlék (esetleg bebalzsamozott holttesttel). Élő mauzóleum: díszes, nagy, óriási síremlék, még élő, mesterségesen életben tartott kiemelkedő személyiségnek. A személyi kultusz non plus ultrája. (A színházi tér is ennek megfelelően lett kialakítva: már a mellékhelyiségben is az emlékmúzeumba, élő mauzóleumba érkezőknek szóló tájékoztató szöveg szól.) Fantasztikus, utópisztikus, de hangulata, végkifejlete miatt mostanság disztópikusnak nevezett történet, elmejáték.

Leewei Kaplan, az ENSZ korábbi főtitkára nagy áldozatok árán véget vetett a Földön a háborúknak, s az emberiséget egyetlen világállamban egyesítette. Utódai kiemelkedő személyiségnek, hősnek tekintik, s egy élő mauzóleumban életben tartják. A 130. születésnapját készítik elő, de ő meg akar halni. Boldogtalan ember, aki ráébred, hogy élete, küldetése, elképzelése nem volt föltétlenül tökéletes. Részben azért, mert embereket akaratuk ellenére, háborúval kellett a világállamba egyesítenie, részben saját családjának szétesése miatt.

És mennyiben sikeres a vágyott, nagyon jól hangzó egységes, háború nélküli világállam? Háború persze nincs, de van valami más, új hatalom, új főtitkár, aki kíméltlenül megmondja, hogy minek kell lennie. Az új világból csak sejtetünk valamit: díszünnepség, felvonulás, éljenzés, tömjénezés, robotok ellenőrize világ.

Megválaszolhatatlan kérdések: lehet-e világbéke, lehet-e bárkit akarata ellenére boldogítani? Én úgy hiszem, nem. Tehát a konfliktusok, háborúk kódolva vannak.

Az üvegkalitkába (élő mauzóleumba) zárt Horváth Lajos Ottó játéka kiemelkedő.

A szentpétervári Kirill Fokin sci-fijét apja, Valerij Fokin rendezte meg (bemutató: 2023. márc. 10.)

Itt hozzászólhat!

Megosztás