A történelem fényében mennyire másként látszanak a dolgok, mint amikor éppen éljük a történelmet. Ráadásul a történelem ez esetben csak pár év. Murray könyve a 2015-ös bevándorlásválság kapcsán íródott. Európa átváltozása már akkor is nyilvánvaló volt, erre dobott rá egy lapáttal a német kancellár és Európa szinte összes politikusa, sokan vakon követték őket, mások csóválták a fejüket, ismét mások a homokba dugták, úgysem tehetünk semmit, és egy kicsiny-kicsiny ország néhány szomszédjával megpróbált ellenállni.

Eldőlni látszik, hogy Európa megváltozott, hogy a közeli évtizedekben teljesen más kultúrájú kontinens lesz. Hogy ez folyamatos körkörös retorikai érveléssel kimagyarázható, hogy egyes emberek nem a tényekből, hanem leegyszerűsített magyarázatokból indulnak ki, mások (azt hiszem a teljes európai politikai elit és vazallusaik) azt mondják: utánunk az özönvíz, sajnos mindegy. A megfáradt, egzisztenciálisan elfásult (vén) Európára nehéz időszak jön. Nem tölt el boldogsággal „az én előre megmondtam”-érzés; antropológusként pedig csak sötét felhőket, vallási vitákat látok.

Európa öregszik, őszül 45.

A mobiltelefonok és a tömegmédia harmadik világban való elterjedésével, (telefonos applikációkkal) az utazás olcsóbbá válásával az országok elhagyása iránti vágy minden eddiginél erősebbé vált 59 (ezt neveztem internetmigrációnak Az internet népe c. könyvemben)

Nyelvpolitikai árnyékharc: bevándorló, menekült, migráns, látogató 88. Nem magával a problémával, hanem a problémáról szóló beszéddel kezdtek foglalkozni 234.

Egy szájból két szél: A multikulturalizmus megbukott – Willkommenskultur – Wir schaffen das = Deutschland schafft sich ab 96. Európa határok nélkül — Európa határai újraépültek 281.

Kettős mérce: minden más kultúrát lehet ünnepelni, az európai ünneplése gyanús 102.

Huntington: A multikulturalizmus antieurópai civilizációs forma. Nem más, mint egy Nyugat-ellenes ideológia 102.

Érvek: mindig is a bevándorlók nemzete voltunk 107, nem is létezik esszenciális európai kultúra 108, saját magunkat a legrosszabb, másokat pedig a legjobb pillanatok alapján megítélni 175,

Dilemma: Ha beengedjük őket, megsemmisítenek minket. Ha bezárjuk a kapukat, ők semmisülnek meg 116.

Kissinger: Milyen számot hívjak, ha Európával akarok beszélni? 130.

Európa (így együtt; általánosítás) csinált valami rosszat… Még melyik nemzeteknek kellene szégyenkezniük a múlt miatt? 171.

Századokon át a kontinens vallása szolgáltatta a legtöbb energiát 207.

A németekkel kapcsolatos lekínzóbb kérdés: hogyan válhatott a világ legművészibb kultúrája ennyire barbárrá; lehet, hogy a kifinomultság tette lehetővé a barbarizmust? 216.

A mai kontinentális filozófiát a kétely és a dekonstrukció pusztítja. A filozófusok és a történészek szorgalmasan próbáltak semmit nem mondani 221.

A modern liberális demokráciákban, pontosabban Nyugat-Európában az élet annyira sekélyessé vált, hogy elvesztette igazi célját 254. A tömegkultúra tele van az örök szerelemről és az angyalokról szóló beszéddel, de a nyelv már kiüresedett. A jelentés nélküli metaforák: egy kiüresedő kultúra jelképei 263. spirituális és kulturális vákuum 271.

Egy civilizáció nagysága azokon az épületeken látszik, amiket hátrahagy 259.

A kortárs művészet: parazita (nem tudja magát fenntartani), megtorpanó (megterhelő), mérsékelten hamis (nincs értelme): elmerül (a tudománnyal együtt) a dekonstrukció felületes játékában, nem hat a társadalomra 270.

A liberális bevándorlópolitika végül a liberális társadalom elpusztításához vezet. Senkinek nincs joga megváltoztatni egy társadalmat 289. A brechti vicc igaznak bizonyult: a politikának sikerült kicserélnie a népet 304.

A csak élvezeteknek élő társadalom el fogja veszíteni minden vonzerejét 298.

Ha a szabad országoknak csúf biztonsági intézkedéseket kell alkalmazinuk, akkor azt miért nem a határaik mentén teszik, ahelyett hogy mindent ilyen eszközökkel vesznek körbe a határokon belül?” 326.

A könyvben egyébként szinte alig esik szó Magyarországról.

(Douglas Murray: Európa furcsa halála. Alexandra, 2018. 368 old.)

A tömegek tébolyáról itt: http://www.balazsgeza.hu/?p=14722

 

 

Itt hozzászólhat!

Megosztás