Érdekes az új jogsi. Olyan apró betűvel van minden ráírva, hogy csak nagyítóval olvasható. Persze ez lehet próba is, aki nem tudja elolvasni, ne vezessen. Életszerű, amikor a rendőr sötétben bogarássza, hogy meddig érvényes. Az érvényesség eleve becsapós: a jogsi érvényessége 10 év, az egészségügyié 5 év. Aki nem veszi észre: 50 ezer forint. Nos, nekem érvényes a jogsim, de lejárt az egészségügyi. Irány a háziorvos, aki engem egyébként soha nem lát, mondja, adjak 4500 forintot és már nyomtatja ki, hogy egészséges. Mondom: vizsgálat? Miért, van baja? Esetleg a szemem… próbálkozom. Miért, lát?

A 4500 forintos papírral elmegyek az okmányirodába, ahol ma csak az előre bejelentkezetteket fogadják. Akkor bejelentkeznék. Azt nem lehet, azt csak telefonon lehet. És ha most innen fölhívom Önöket? Egy hét múlvára adnak időpontot. Bár érvényes még a jogsi, de az eü-i érvényesség korlátozása miatt újat kell kiállítani: fénykép, adatok, egy hónap múlva kész, 4000 forint.

Mondják, miért ne lehetne a dolgokat megfordítani? Jogosítvány-adó: évi 2000 forint, automatikusan befizetjük, nem játsszuk el ezt a színjátékot. Ha valaki beteg, akkor úgyis orvoshoz megy, s az orvos (ha indokolt) hivatalosan korlátozza az egészségügyi alkalmasságát: munkájában, vezetési engedélyében stb.

Európa túlszabályozott, mint írtam korábbi jegyzetemben, s ettől annyira lakhatatlan.

Itt hozzászólhat!

Megosztás