A falu nyolc kilométerre van ***-tól. Teljes, európai színvonalú infrastruktúra. 1929-ben 1800 fő, 2012-ben 900 fő, 30% roma. Közülük jelenleg 11 fő van „továbbképzésen” (börtön), folyamatosan cserélődnek. A 20 évesnél fiatalabbak nem láttak dolgozó családtagot. A romák néhány százaléka dolgozik, földet is művel. Őtőlük is lopnak a többiek. A normális életet próbáló rokont lezavarják az árokba. Volt vetőmagakció. A többség a vetőmagot eladta, a vetőburgonyát megette, néhányan elültették, mire kikelt, a többiek ellopták. A nagy többség: csak a könnyű életet keresi, szórakozni vágyik.

Korábban itt volt a járás legnagyobb állattenyésztő telepe. 10 ezer sertés és szarvasmarha, a faluból naponta 3 konda és 3 gulya járt ki. Ma egyetlen állat sincs. Nincs közmunka-lehetőség. Néhány embernek ki lehet találni látszatmunkát, a falevelet átsöpörni az út egyik oldaláról a másikra, másnap vissza. Az „önkéntes közérdekű munkára” jelentkeznek, mert ahhoz kötik a támogatást. Második nap: egy csonkot mutatnak ásó helyett. Kiderül, elcserélték borért. Harmadik nap: ellopták az ásót.

Van más probléma is. A tornateremben agancskiállítás látható az orvvadászok által elejtett állatok maradványaiból. Egy osztrák orvvadászt tetten értek, elvették a fegyverét, feljelentették, ma új quaddal, ugyanúgy vadászik.

A faluban 320 házból 120 van külföldiek (osztrákok, németek, angolok, hollandok) kezében. Ők többszörös napszámért fogadnak fel alkalmi munkára, sőt ajándékot (ruhát, bútort) adnak a visszajáró munkásoknak. A külföldiek egyre nehezebben viselik, hogy ennek ellenére betörnek hozzájuk. Van olyan ház, amelynek egy évig nem volt otthon a gazdája, egy év alatt az egészet eltüntették. Mindig csak annyi téglát, cserepet vittek el, amennyi nem számított lopásnak.

A 36 óvodásból 6 magyar. A polgármester mondja: 50 éve él itt, 1990 óta polgármester, van tekintélye, ha abbahagyja, elszabadul a pokol. Van itt egy szomszédos falu, ***, széthordták, úgy néz ki, mint egy afrikai település háború után. Jönnek szociológusok, akadémiai kutatók. Kapnak ingyen szállást, étkezést. Egy hétre jelentkeznek be, de a második nap leadják a kulcsot a takarítónőnek. Néha megjelennek tanulmányok. Részigazságok kidíszítve, mondja a polgármester. Magunkra hagytak minket. De minden segítséget megadunk maguknak, hogy ismerjék meg a valós helyzetet.

Melyik megyében van a település? (Válaszlehetőség: Üzenetek, illetve: FB)

Itt hozzászólhat!

Megosztás