Az elmúlt héten, szerdától vasárnapig Sátoraljaújhelyen és Széphalomban lezajlott az első nyelvésztábor (no meg a IV. anyanyelvi juniális). Azért indítottam e találkozókat, hogy oldottan lehessen eszmét cserélni, tanulni egymástól, hogy közösségek épüljenek. Az egyik előadó megkérdezte, hogy mi a megfelelő öltözet, mondtam neki: könnyű nyári ruha. Mások azt kérdezték, ide csak nyelvészek jöhetnek? Dehogy. Az írótáborba se csak írók járnak. És az ötlet mellé állt több egyesület, alapítvány. Szerdán Pusztay János előadásával kezdődött, aki a finnugor nyelvrokonság másfajta felépítésének hipotézisét adta elő. A csütörtök a nyelvtantanítás napja volt: Magyari Sára (Nagyvárad), Minya Károly, Széplaki Erzsébet leginkább játékra és gondolkodásra sarkalló előadásaival, valamint Bencze Lóránt (Manysi – Magyar Nyelvstratégiai Intézet) és Pölcz Ádám (Manyszi – Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda) előadásaival. A péntek a tudomány napja volt: egész délelőtt Kugler Nórára figyeltünk, aki a kognitív nyelvészetbe vezette be az érdeklődőket.

DSC06320

Szombaton a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának esszékonferenciája következett: Irodalmi nyelvünk szülőföldjén (Kováts Dániel, Máté László, Juhász Dezső, Pomogáts Béla, Baranyai Katalin, Fráter Zoltán, Fehér József, A. Molnár Ferenc, Nyiri Péter). Ott volt az MTVA Montágh Bizottsága, mindenki kipróbálhatta a hangját, vagy meghallgathatta Korbuly Péter előadását. Kiss Róbert Richárd értette legjobban, hogy mi egy fesztivál: félórás előadása arról, hogy mit gondolnak rólunk mások, magával ragadta a közönséget. Este felbukkanntak az Anyanyelvápolók Szövetségének fiataljai Kazinczy Ferencnek és Török Sophie-nak öltözve. Természetesen volt Élő Tetten ért szavak is, és az utána következő Szabó Balázs Bandája koncertre telt meg teljesen a Múzeum. Anyelvésztalálkozóra legalább egy napra 42-en regisztrálták magukat, az előadásokon 15-50 fős volt a hallgatóság, de a vadételfőzőre, múzeumok éjszakájára érkezett több ezer vendég közül is sokan „belekóstoltak” a nyelvi ízekbe.

DSC06239

 

Ha a találkozó sokkal nagyobb lenne, akkor tömegrendezvénynek kellene nevezni, s célját sem érné el. Ennek ellenére voltak még üres székek, amelyeket jövőre majd el lehet foglalni. Én mindenkit már most hívok.

Itt hozzászólhat!

Megosztás