BA

Jó program van másfél hete az egyetemen. Dékáni parancsra minden intézet azon ügyködik, hogy hogyan lehet a BA-t (alapképzést) úgy átalakítani, hogy több előadás legyen, kevesebb gyakorlat (inkluzíve: kevesebb óra). Az informatika már kirakva (én vezettettem be 1998-ban). Persze elvégezzük a kasztrálást, amelyről eddig egyetlen kari fórumon nem volt szó. Van, ami még jobb is lesz, beiktatunk pl. egy helyesírás alapvizsgát. Helyesírás alapvizsga az egyetemen, magyar szakon? Persze. Kollégáim szerint a magyar szakosok felénél alapvető probléma. Természetesen nincs végiggondolva, hogy mi lesz a változtatás eredménye. Elmondom. Jelenleg a Karon vannak a régi, ötéves rendszerből nem kredites hallgatók (a), kreditesek (b), régi BA-sok (c) és lesznek új BA-sok (d). Ha a tanárképzést átszervezik (egy éve szó van róla), akkor az alapképzésben lesznek tanárszakosok is (e). Vagyis a bölcsészkaron egyszerre fogjuk kvázi ugyanazt ötféle rendszerben tanítani, az egyiknek kredit nélkül, a másiknak két, a harmadiknak három, a negyediknek öt kreditért…

Szakmailag is remek. A parancs szerint az egyórás órákat meg kell szüntetni. Összevontuk tehát a jelentéstant a pragmatikával, a szövegtant a stilisztikával, a finnugrisztikát a finnugor nyelvtannal és nyelvekkel, a kommunikációt a retorikával, az emberismeretet a tárgyalástechnikával… ez komoly. Készen állok arra, hogy összevonjuk a grammatikát a marxista filozófiával, mert lesz ember, aki majd ezt fogja javasolni.

Szerencsére sokat ironizálunk az egészen. Például azon, hogy a „tudományegyetem” szóból ma már hiányzik a tudomány, de szerintem az egyetem is. Az anekdota szerint volt egyszer egy tanár, aki vizsga közben leküldte a hallgatót a bejárathoz, hogy nézze meg, mi van ott felírva. Tudományegyetem!  Lassan ez a tréfa sem érthető. Egy történelmi tettemet viszont elmondom.  

1999-ben az egy városban lévő egyetemeket összeházasítani kívánták. Dékánhelyettes voltam, megkaptuk a levelet, hogy Budapesti Universitas leszünk a Közgázzal és a SOTE-val együtt. Egykori dékánom a tanúm, hogy fölugrottam, és azt mondtam, nem adjuk fel az ELTE-nevet BU-ra. Sőt, odaugrottam a géphez, és meg is írtam a tiltakozást. Nem tudom, hogy mi lett a levelemmel, de az ELTE maradt.

Itt hozzászólhat!

Megosztás