Baráti vitafórum: (1) Kiszáradt a Balaton? Vagy csak eddig nem vették észre? Hajók tucatjai akadtak fenn zátonyokon a Balaton-átúszáskor… Nekik kellett volna biztosítaniuk az úszók útvonalát. Emiatt aztán másfél órát késett a rajt… De még mindig vannak a déli parton (beszéltem velük), akik a víz leengedését jónak látják, mert „a viharok máskülönben megtépázhatják vízparti telkeiket…” Hogy kik ezek, azt könnyen ki lehet találni… Vicces ma már bármelyik mólón végigsétálni, ez a tó ma már egy kiszáradt gödör benyomását kelti. Ez pedig a turizmus jövőbeni alakulását is befolyásolhatja. Statáriumot hirdetnék a víz leengedőinek. Golyó általi halál.

(2) Mindig ugyanaz a nóta: a magas vízszint veszélyes, a jégzajlás káros stb. Leengedik tehát a tó vizét, ősztől tavaszig majd úgyis pótlódik. De nem volt csapadék megint… Ha idén sem lesz, a jövő nyáron már egy méter hiányzik a vízmélységből, a nap átvilágítja a sekély vizet, a hínár stb. elszaporodik, algásodás, túlmelegedés, döglött, büdös víz. A hajózás, vitorlázás minimálisra zsugorodik. A megoldás szerintem: a Siót el kell felejteni, a déli parti gátakat átvágni. Ezzel a fonyódi Nagyberek és a többi mocsár visszakapcsolódik a Balatonhoz. Magas vízálláskor a tó kiönt oda, alacsony vízálláskor onnan pótolja a visszaáramló víz a párolgást. Eredmény: nagyjából állandó vízszint, halbőség (mert ott kint ívnak le a halak), gazdag vízi madárvilág, szép környezet, egészséges, jó vízminőség. Hasonló a Tisza helyzete is, a küzdelmes árvizeket súlyos aszály követi minden évben. Hely ott is volna bőven kiöntések építésére, amelyek felfogják a tavaszi árt, használhatók aztán halastavakként, sportolásra stb. Már az ókori egyiptomiak tudták, hogyan lehet az évente csak egyszer áradó Nílus mentén is összefüggő, termékeny terület, oázis. A fejét magasan tartó mai ember nemtörődöm, léha hozzáállásával a természet „meghódítása, leigázása” után teljes gőzzel igyekszik tönkre is tenni. Élén a „felelős” állami hivatalok vízfejű bürokratáival.
Tegnap éjjel horgásztunk Sajkodon, a nagyobb halakat már nem lehetett partig húzni, beljebb kellett megszákolni őket. Jó volna fölébredni a tunya álomból, amíg nem késő! (R. J.)

(3) És tegyük hozzá: mindent (!) alá lehet támasztani tudományosan! Néhány éve, amikor Fenyvesnél már majdnem át lehetett lábalni a Balatont, tudományos emberek (földrajzosok, vízügyesek, bocsánat a kivételnek) azt mondták, hogy a Balaton kiszáradása tény, a megoldás: vagy a Rábát vagy a Dunát kell bevezetni, sokmilliárd, de hát ez a helyzet, ha akarunk tavat.  A józanabbak azt mondták, várjunk egy kicsit. Egy év múlva sok eső esett, és a Balaton megtelt. Pompás lett a vízminőség. Ennyit a (természet)tudományok vagy a tudományosok egzaktságáról. (B. G.)

Itt hozzászólhat!

Megosztás