Szombaton este tömeg volt a Széchenyi fürdő bejáratánál. Tele külföldiekkel. Négy sorban várakoztak. A 2. sz. pénztár egyszer csak az orrunk előtt becsukott. Eljöttünk. Éjjelre vízibulit hirdettek, úgysem tudtunk volna úszni. Ma reggel 7-kor viszont már ott voltunk. Töprengtem, hogy addig el tudják-e takarítani az éjjeli buli maradékait. Megváltottuk a jegyet, benn derült ki, hogy az élménymedence zárva. A nagymedencében kiválóan lehetett úszni, az élménymedencét ímmel-ámmal takarították. Ős-széchenyisek gyülekeztek: mikor nyílik meg. „Ma aligha, mondja egy ember. Akik éjjel itt voltak, állatok, beleszartak a vízbe.” A hajnali széchenyisek csóválják a fejüket. És ez így lesz minden szombaton mostantól? Igen, minden szombaton lesz vízibuli. Ez nem lehet, szólok bele én is a beszélgetésbe. Nyugodjon meg, lehet, mondja egy ős-széchenyis. Mindent lehet.

Igaza van. Mindent lehet. Teljesárú jegyet adni egy teljes szolgáltatást nem nyújtó fürdőre (volt olyan, hogy a nagymedence volt zárva, úszni se tudtunk). Tíz év alatt három beléptető rendszert telepítettek, egyik se volt jó. Tíz év alatt körbetatarozták a fürdőt, ma mindenütt hullik a vakolat, a medencében feljön a csempe. A szaunákat korszerűsítették, sohasem működik valamennyi, a régi jó gőzszaunát tönkretették. Az öltözőszekrények egy része rossz. Néhány éve megszüntették az úszósapka-használatot, most meg újra bevezették. Ez persze csak akkor derül ki, amikor már mennénk úszni. Kiemelt EU-s és hazai beruházásként mindez. A Széchenyi Magyarország szimbóluma Brüsszelben, az Európa-parkban. Tökéletesen hiteles.

A régi pénztárosnéniket, akik ungarische lecsót melegítettek a pénztár mögötti asztalon, leváltották. Most fiatalok vannak, beszélnek idegen nyelveket. Kell is, mert a látogatók nagyobbik része külföldi. Az egyik külföldi ideges, valamit nem ért. A sor csigalassúsággal halad. (Mi, magyarok se értünk semmit.) „Hová siet, azt hiszi, kihűl a víz?” (No, ezt értettük.) Fülembe cseng az ős-széchenyis mondata: „Mindent lehet”. Jövő héten is bele…

Itt hozzászólhat!

Megosztás

Tags: