Hamvas Béla Karneválja próbára teszi az irodalmárokat – a nyelvészek meg se próbálkoznak vele, mert beletörne a bicskájuk. Hamvas szövegkavalkádja nyelvi szempontból alighanem értelmezhetetlen. (Ottlik mennyivel egyszerűbb, na róla írtak is már könyveket.)

Pedig Hamvas elárulja titkát.

„Mit akar mondani? kérdi Márkus.

A dolog számomra zavaros, válaszolom.

Mit tart zavarosnak?

Az egészet. Olyan ez, mint a cirkuszelőadás, a szereplők minden ok nélkül jönnek és mennek és beszélnek és cselekszenek, egymást megölik, de a halott a másik oldalon visszatér, mialatt a gyilkos már más alakban van itt, és most őt gyilkolják meg. Senkit se merek megszólítani, mert attól félek, valaki más felel helyette. De végül is a helyek változnak, a bolondok ugyanazok, Mexikó és India, Izland és Trákia – (…)

Nem lát semmit?

Észbontó értelmetlenséget –

Úgy. Nem gondolt még arra, hogy az ön mértéke esetleg ehhez a színházhoz kicsiny? Kicsiny vagy alacsony? Vagy talán – (…)

Ön, szól újra, azt a színjátékon kívül levő pontot keresi, ahonnan, mint néző, az alapgondolatban valamennyi szereplőt egybe tudja látni. Mondjuk, megtalálni azt a piszkafát, amelyikre mindegyiket fel lehet tűzni –

Vagy ilyen?

Van – (…) A szemében. A látványban. Abban van, hogy ez mind van. Érti? Hirtelen felkiált. A látomásban van -” (II/475–477)

És nem véletlen (van véletlen?), hogy többször visszatér: bábel.

  • Kalkuttában a Kali-templomtól visszafelé jövet találkozás egy régi ismeretlen ismerőssel, ismeretlen nyelven, angol szavakkal teletűzdelve kommunikálnak arról, hogy – (II/310–315)
  • felfordult zűrzavar, a bábeli rögeszme, a meghülyült Übermensch… (III/146)
  • ez a bábeli barom őrjöngve keresi azt, aki tőle nem fél (III/147)
  • mindenkivel a saját nyelvén beszélek… a bábeli nyelvzavar problémáját a magam számára megoldottam (III/194)
  • Most már szövevény lett. „Bábel lett belőle”, és egész életén uralkodni kezdett, és a Bábel alatt nyögött, és meg akart szabadulni, és nem tudott.. (III/282)

Summa: A bábeli zűrzavar a létezés alapállapota.

Ezt mondom majd el 2024. április 5-én a Bábel-konferencián.

 

 

 

Itt hozzászólhat!

Megosztás