Egyre több jel mutatja, hogy a tudománymetria eltorzítja a (humán) tudományokat. Néhányan évek óta figyelmeztetünk erre, de a helyzet reménytelen. A minőségbiztosításnak a tudományokra való erőltetése, az önmagukat érvényesnek tartó tudományos emberek önérdekérvényesítő akarata mindent fölülír. Ezen a helyen is sokszor adtam jelzést, most csak két friss hír:

1. Az általam szerkesztett tudományos lapért kevéssé ismert nevű angol cégek már (angol fontban) 35 millió forintot ígérnek. És azt írják, ez csak tárgyalási alap. Nyilvánosan kijelentem, hogy soha, semmilyen körülmények között, semmilyen pénzért a magyar tudományt képviselő lap idegen kézbe kerüléséhez nem járulok hozzá. Fölösleges próbálkozni. (Persze ezt nem értik, akik angolul próbálkoznak, „szigorúan” a magyar nyelv és kultúra védelmében.)

2. Személyesen is üldöznek, egyre gyakrabban. Ma ez jött: Tisztelt Balázs Géza, Az ön munkája, melynek címe „A középkori Magyarország településeinek atlasza” felkeltette érdeklődésünket, miközben az Magyar Nyelvőr oldalán jártunk. Én A. V. vagyok, az O. Publishing Group csapatának a tagja. Tudományos könyveket publikálunk, sokféle témakörben és igen nagy öröm lenne számunkra, ha alaposabban is átnézhetnénk az említett munkát. Kiadónk ezt a publikációs lehetőséget ingyenesen kínálja szerzői számára. Az ön kutatása szélesebb hallgatóságot is érdekelhet, így örömmel vennénk ha megfontolna egy publikációt nyomtatott könyv formájában, világméretű forgalmazásban. Kedves Balázs Géza, megengedi, hogy küldjek önnek erről egy bővebb tájékoztatót? Nem kérem a „világméretű forgalmazást”, nem hiszek a világmegváltókban, nekem ez a kultúra és nyelv fontos, itt és most, a tudománymetriát pedig hagyom a ködevőknek.

Korábbi írásaim e tárgyban:

Tudománymímelés: http://www.balazsgeza.hu/?p=8119

Tudományháború: http://www.balazsgeza.hu/?p=13277

Itt hozzászólhat!

Megosztás